Makat çatlağı ameliyatı sonrası gaz ve dışkı kaçırmanadiren de olsa görülebilen bir durumdur.Makat çatlağının tedavisinde çeşitli ameliyat yöntemleri kullanılmaktadır. En etkili olan ve sıklıkla tercih edilen ameliyat yöntemlerinden internal sfinterotomi adı verilen ameliyatıdır. Bu ameliyat kronik hale gelmiş anal fissürlerin tedavisinde kullanılır. Ameliyatta makat iç kası kesilerek makatın gevşemesi sağlanır.
Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası Gaz ve Dışkı Kaçırma İhtimali Nedir?
Makat çatlağı ameliyatı olacak olan hastalar, en çok ameliyat sonrası gaz ve dışkı kaçırmaktan korkarlar. Bu durumun görülme ihtimali çok düşük olup bir kişide birdir. Ameliyat sonrası gaz kaçırma ve dışkı tutamama durumu, ameliyatı yapan doktorun deneyimine de bağlıdır. Makat çatlağı ameliyatı konusunda tecrübeli cerrahın yaptığı ameliyatlarda bu durum hiç görülmüyor denecek kadar azdır.
Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası Gaz ve Dışkı Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir?
Makat çatlağı nedeniyle ameliyat olan bazı kişilerde görülen gaz kaçırma ya da dışkı tutamama durumunun düzelmesi, kesilen kasın miktarına göre değişir. Eğer kesilen kas miktarı çok değilse, sorun 2 ile 8 ay içerisinde kendiliğinden düzelir. Ancak kesilen kas miktarı daha fazlaysa bu sürede düzelme olmaz ve sorun kalıcı olur.
Makat kaslarının kesildiği bölgelerde, kasların çekilmesi sonucu çukurluk oluşur. Oluşan bu çukurluk yüzünden makat kasları makatı tam olarak kapatamaz. Bu açıklık nedeniyle gaz ve dışkı kaçağı olur. Tedavide makat kaslarındaki bu çukurluğun dolgu maddesi ile doldurulması gerekir. Böylece kaçak önlenmiş olur. Dolgu amacıyla hyaluronik asit ya da hastadan alınan yağ dokusu kullanılır. Hyaluronik asit kullanıldığında 3-9 ay sonra sorun tekrar oluşur. Dolgu maddesi olarak kişinin kendi yağı kullanılırsa etkisi daha kalıcı olur.