Makat çatlağı kendi kendine geçer mi? Hiç bir şey yapılmasa makattaki çatlak kendiliğinden düzelir mi? Makat çatlağı ya da diğer adıyla anal fissür, makat bölgesinde görülen bir hastalıktır. Makat çatlağının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Uzun süren kabızlık ya da ishal durumları, dışkılama sırasında zorlanma ve doğumlar bunlardan bazılarıdır. Makat çatlağı her yaş grubunda görülebilir. Makat çatlağının en sık görülen belirtileri, dışkılama sırasında ağrı olması, dışkıda çizik şeklinde kan olması ve makatta kaşıntıdır. Benzer belirtiler hemoroid hastalığında da görülebilir.
Makat Çatlağı Kendi Kendine Geçer Mi?
Akut ve kronik olmak üzere iki çeşit makat çatlağı bulunmaktadır. Çatlak meydana geldikten sonra ilk bir aylık dönemdeki çatlağa, erken ya da akut anal fissür, daha uzun süreli olan çatlaklara ise kronik anal fissür denir. İlerlemiş ya da tedavisi gecikmiş olan akut makat çatlakları kalıcı hale gelerek kronik anal fissür’e dönüşür.
Eğer çatlak ilk oluştuğu 10-15 günlük dönemde, kişi doktora başvurur ve gerekli ilaç ve krem tedavi uygulanırsa ya da çatlağa neden olan durum ortadan kalkarsa, çatlak çoğunlukla ameliyata gerek kalmadan kendiliğinden iyileşir. Eğer meydana gelen çatlak, 10-15 gün içerisinde tedavi edilmez ya da kullanılan ilaç tedavisi ile iyileşmez ise, hastalık ilerler ve kronik anal fissür gelişir. Hastalık kronikleşince, hastanın şikâyetlerin şiddeti artar. Kronikleşen çatlak artık ilaç ya da krem ile tedavi edilmez.
Makat çatlağının en sık nedenlerinden biri kabızlıktır. Özellikle uzun süren kabızlık makatta çatlağa neden olur. Kabızlıkta dışkı sertleşip ve katılaşır. Sertleşen dışkı, dışkılama sırasında makatta yırtılmaya neden olur. Eğer kabızlık uzun süreli olmayıp, ara ara oluyorsa, aradaki dönemlerde makat çatlağı kendiliğinden iyileşebilir. Ancak kabızlık uzun süre devam ederse, makatta oluşan çatlağın kendiliğinden iyileşmesi söz konusu değildir.
Özetleyecek olursak;
Makat çatlağının akut ve kronik olmak üzere iki şekli bulunmaktadır. Akut makat çatlağının kendiliğinden iyileşme olasılığı daha yüksektir. Ancak kronik hale gelen makat çatlağı kendiliğinden iyileşmez ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Kronik makat çatlağı, tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sorunlara yol açabilen bir hastalık olup, iyileşme süreci daha da uzamaktadır.